
Beeld: Politie Deventer
Elke dag melden er zich minstens 23 slachtoffers van cybercrime bij de politie Oost Nederland, ‘Dit aantal ligt waarschijnlijk veel hoger door schaamte’ verteld Digitaal specialist Marten Aberson van de politie Oost Nederland.
Cybercriminelen hebben steeds slimmere trucjes om iemand op een link te laten drukken, waardoor de crimineel ongewild toegang heeft tot gegevens en apps, zoals bijvoorbeeld een bankaccount of sociale media. En daar is de politie klaar mee.
”Ik wil je een paar tips geven, om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van cybercrime„ aldus Marten.
Tip 1: Gebruik lange en unieke wachtwoorden. Door het gebruik van lange en unieke wachtwoorden wordt het voor hackers moeilijker om wachtwoorden te raden of te kraken. Het is aan te raden om wachtwoorden te gebruiken die bestaan uit een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens, en die niet gemakkelijk te raden zijn op basis van persoonlijke informatie of veelvoorkomende wachtwoorden.
Tip 2: Inloggen met 2-staps verificatie. Dit is naast een wachtwoord nog een extra code of handeling, zie het als een tweede wachtwoord. Het belang van tweestapsverificatie ligt in het feit dat zelfs als een hacker erin slaagt om het wachtwoord van een gebruiker te bemachtigen, ze nog steeds niet kunnen inloggen zonder de extra verificatiestap te voltooien. Dit verhoogt aanzienlijk de beveiliging van het account en maakt het moeilijker voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens.
Tip 3: Klik niet op onbekende linkjes of download niet zomaar een onbekend bestand. Door op een verdachte link te klikken of een onbekend bestand te downloaden, kan een gebruiker onbewust zijn apparaat infecteren met malware die persoonlijke gegevens kan stelen, toegang kan krijgen tot bankrekeningen, of zelfs de controle over het apparaat kan overnemen. Dit kan leiden tot financiële verliezen, identiteitsdiefstal en ernstige schade aan de digitale veiligheid en privacy.
Tip 4: Maak geen gebruik van openbare wifi-netwerken. Openbare wifi-netwerken, zoals die in cafés, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes, staan bekend om hun gebrek aan beveiliging. Deze netwerken zijn vaak niet versleuteld, wat betekent dat gevoelige informatie die via deze netwerken wordt verzonden, zoals inloggegevens, creditcardgegevens en persoonlijke berichten, kwetsbaar kan zijn voor cybercriminelen die deze gegevens kunnen onderscheppen.
Tip 5: Investeer niet zomaar in crypto valuta. Verdiep je goed in de wereld van crypto alvorens je geld investeert. Cybercriminelen zijn zeer actief in de crypto-wereld.
Tijd voor actie
In samenwerking met het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO), het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland wilt de politie een trendbreuk in Oost-Nederland realiseren. De politie roept bedrijven, (semi-)overheid, scholen, verenigingen en inwoners in Oost-Nederland op om op 2 april in actie te komen tegen digitale criminaliteit tijdens een speciale actiedag ‘Echt Niet Vandaag’.
Anne Jan Oosterheert, hoofd operatiën politie Oost-Nederland: ‘‘Dagelijks zijn er slachtoffers van digitale criminaliteit. Dat heeft een enorme impact op burgers, bedrijven en daarmee de samenleving. Bovendien hebben we lang niet alles in zicht, omdat we weten dat in veel gevallen er geen melding of aangifte wordt gedaan. Het tegengaan van schaamtegevoel en vergroten van de meldingsbereidheid is daarom belangrijk. Het kan écht iedereen overkomen.’’
Doel
Het doel van de initiatiefnemers is om aandacht voor het onderwerp te creëren en om samen met alle deelnemers aan de actiedag op minimaal 100 locaties in Gelderland en Overijssel preventieacties te organiseren. Deze acties zijn gericht op de doelgroepen mkb, jongeren en minder digitaal vaardigen, zoals ouderen en laaggeletterden. Door deze actie wilt de politie de doelgroepen (blijvend) bewust maken van de gevaren van digitale criminaliteit. Ook wilt de politie hen handvatten geven om zichzelf te beschermen, om zo meer slachtoffers te voorkomen.
Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester gemeente Lochem en tevens één van de cyberburgemeesters in Nederland: ‘’Naast materiële schade, heeft het een grote impact op het veiligheidsgevoel. De emotionele schade is vaak groot. Mensen verliezen het vertrouwen in anderen en digitale systemen. We hebben met elkaar een grote opgave en verantwoordelijkheid voor online veiligheid voor iedereen.’’
Meedoen
Inmiddels zijn al meer dan 80 organisaties aangehaakt bij de actiedag. Op verschillende plekken organiseren partijen als Rabobank, De Bibliotheek, Cisco, Capgemini, Saxion Hogeschool, Halt, Windesheim, MKB-Nederland, Slachtofferhulp, Secureme2, Wehkamp, gemeenten, Stichting veilig internetten en KVK acties van groot tot klein.
Meedoen kan door zelf een actie te organiseren, bij een actie aan te haken of meehelpen om de boodschap te verspreiden. Organisaties of individuen die een actie willen organiseren kunnen hiervoor terecht op www.echtnietvandaag.nl. Op deze website zijn ook diverse campagnemiddelen terug te vinden en komt later een overzicht met alle geplande acties op 2 april.